dynamische ligorthese

Positioneer cliënten in een comfortabele en veranderbare lighouding. Belangrijk voor een goede nachtrust, goede verzorging en het beter functioneren overdag.

Lees verder

Lig- en slaapcomfort

Een goed ondersteunde lighouding zorgt voor ontspanning en geborgenheid. Dit is belangrijk voor een goede nachtrust, maar ook voor een goede verzorging en het beter kunnen functioneren overdag. Een dynamische ligvoorziening is de oplossing om cliënten te positioneren in een comfortabele en veranderbare lighouding. Een goede ondersteuning verbetert de ademhaling, zorgt voor ontspanning, een betere doorbloeding en voorkomt doorligwonden en contracturen.

De DINA Sleep is een dynamische ligorthese die modulair wordt opgebouwd, in tegenstelling tot standaard positioneringskussens en uitgefreesde statische ligorthesen. Hiermee biedt DINA Sleep alle vrijheid om de cliënt binnen één orthese in ruglig of 30 graden houding te laten rusten en ontspannen. De verschillende onderdelen helpen bij houdingscorrecties en zorgen voor een veilig en geborgen gevoel. DINA Sleep kan zowel bij volwassenen als kinderen worden gebruikt.

Voorkomen decubitus

Om de kans op decubitus zo klein mogelijk te houden is het voorkomen van druk-, wrijf- en schuifkrachten belangrijk. De Landelijke Richtlijn Decubitus preventie stelt dat wisselhouding moet worden toegepast bij elke cliënt met een verhoogd risico op decubitus. Hierbij is het belangrijk om gebruik te maken van 30 graden zijligging (linkerzij/rechterzij) en rugligging. Houdingen die de druk verhogen, zoals 90 graden zijligging of een halfzittende houding, moeten worden voorkomen.*1

De DINA Sleep ondersteunt in het toepassen van wisselligging. Het regelmatig veranderen van houding zorgt ervoor dat de druk verdeeld en daarmee verlaagd wordt. De positioneringskussens optimaliseren de houding, verminderen de schuifkrachten en minimaliseren de negatieve invloed van de zwaartekracht. Door decubitus aangedane plekken kunnen op deze manier ook worden ontlast van druk. DINA Sleep draagt bij aan de preventie van decubitus, dwanghoudingen en contracturen en het verminderen van pijnklachten. De extra proprioceptieve en tactiele input vanuit de orthese stimuleren het lichaamsbesef van de cliënt.

Ontspannen verzorging

De positioneringssteunen en -kussens kunnen gemakkelijk worden verwijderd voor het wassen, aan- en uitkleden of verschonen van de cliënt. Ook maakt de DINA Sleep het maken van een transfer met een tilband op deze manier een stuk eenvoudiger. Voor de zorgverlener wordt de verzorging en het wisselen van houding fysiek minder belastend wanneer de cliënt meer ontspannen is. 

Het klassieke traagschuim op basis van olie, dat veelal wordt toegepast in de zorgsector, is niet wasbaar en dreigt snel in te scheuren wanneer er bepaalde trek- of vervormingskrachten op worden uitgeoefend. Het visco elastisch traagschuim van de DINA Sleep daarentegen is een schuim op waterbasis en kan evenals alle andere onderdelen van de DINA Sleep tot 90° C in de wasmachine gewassen worden, wat de hygiëne en de duurzaamheid van het systeem bevordert.

Flexibel positioneren

De DINA Sleep bestaat uit een combinatie van diverse onderdelen om cliënten eenvoudig in een afwisselende en comfortabele houding te positioneren. Verschillende positioneringskussens en -steunen, een velcrolaag en een topmatras vormen de complete orthese. Op die manier is het concept flexibel inzetbaar en volledig aanpasbaar aan de gewenste ondersteuning van de cliënt.

  • De positioneringskussens zijn er in vier soorten (C, rechthoek, vierkant en rol) en in 3 verschillende maten.
  • De positioneringssteunen zijn er in drie maten en kunnen zowel in 90° als in 45° geplaatst worden. Deze bepalen de mate van ondersteuning en de specifieke vormgeving.
  • De  tri elastische velcrolaag is bedoeld voor de fixatie van de positioneringssteunen. De velcrolaag is aan twee kanten te gebruiken
  • Het topmatras is gemaakt van een innovatief elastisch traagschuim (VIELA Foam), geproduceerd op waterbasis en voorzien van tri-elastische en comfortabele hoes. Door de open celstructuur heeft de toplaag een ademend karakter. Dit zorgt voor minder warmteophoping en voorkomt een broeierig gevoel.
  • De topmatras en kussenovertrekken zijn leverbaar in 2 verschillende kleuren, ivoor en blauw.

DINA Sleep uitproberen?

Heb je vragen over de inzet van DINA Sleep in een specifieke situatie? JOYinCARE heeft veel ervaring met het toepassen van DINA Sleep bij verschillende doelgroepen. We komen graag langs om de juiste combinatie van onderdelen samen te stellen en je de voordelen te laten ervaren. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Bronvermelding
*1 Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. (2011). Landelijke Multidisciplinaire Richtlijn Decubitus preventie en behandeling.

Wil je vaker van ons horen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Die versturen we 4x per jaar en zit bomvol zinvolle tips én nieuwe oplossingen.

Gerelateerde actuele items