Wanneer een tilband afgekeurd is of niet meer gebruikt wordt, hoeft deze zeker niet bij het restafval gegooid te worden. In sommige gevallen is het zelfs nog mogelijk om de tilband te laten repareren. Als reparatie niet meer mogelijk is, ontvangt JOYinCARE de tilband alsnog graag retour om deze op de juiste manier te recyclen. Dit mogen ook tilbanden van andere merken zijn!
De zorgsector is verantwoordelijk voor zo’n 7% van de Nederlandse CO2-uitstoot.* Dit komt met name voort uit het energieverbruik van gebouwen en het vervoer van en naar de locaties van zowel patiënten als zorgmedewerkers. Maar ook het (medisch) afval speelt een belangrijke rol. Door producten op de juiste manier te recyclen, kan de belasting op het milieu verminderd worden.
Bij JOYinCARE streven we ernaar om zoveel mogelijk van onze tilbanden circulair te maken. Dat wil zeggen dat deze tilbanden als grondstof kunnen dienen voor de productie van nieuwe tilbanden. Wanneer een circulaire tilband niet meer gebruikt wordt, hoeft deze dus niet verbrand te worden maar kan deze volledig verwerkt worden tot nieuwe stof. Dit is beter voor het milieu, omdat er op deze manier in de toekomst geen nieuwe grondstoffen nodig zijn en er geen schadelijke gassen vrijkomen bij de vernietiging van de tilbanden.
Of een tilband circulair is, hangt onder andere af van het gebruikte materiaal. Om de tilband te kunnen verwerken tot nieuwe stof, is het van belang dat de tilband uit eenzelfde soort materiaal (mono-materiaal) is gemaakt. Bij stoffen met een gemengde samenstelling zijn bij de recycling de verschillende materialen namelijk nauwelijks nog te scheiden.
Op het tilbandenoverzicht kun je in de laatste kolom gemakkelijk zien welke tilbanden circulair zijn. Op dit moment gaat het om de volgende tilbanden:
Bij de materiaalkeuze van onze producten staat veiligheid en kwaliteit voorop. Waar mogelijk zullen wij stap voor stap kiezen voor meer mono-materialen, om zo meer tilbanden circulair te kunnen maken. Daarnaast zullen we zoveel mogelijk gebruik gaan maken van gerecyclede materialen.
Wil je weten wat we nog meer doen om onze milieu-impact te verbeteren? Lees dan meer over ons Green Care Concept.
Zonder jouw hulp kunnen we de cirkel niet rond maken. Daarom willen we je vragen om oude tilbanden altijd weer bij ons in te leveren. Dit geldt niet alleen voor onze circulaire tilbanden, maar voor alle tilbanden – zelfs die van andere merken. Wij zullen altijd op zoek gaan naar de beste manier van recycling. Zo kunnen de niet-circulaire tilbanden bijvoorbeeld gebruikt worden voor ondervloeren of verhuisdekens; en dat is altijd beter dan verbranding!
Alleen door samen te werken kunnen we een verschil maken. Help je mee om de zorg te verduurzamen?
Om het aantal transportbewegingen te beperken willen we je vragen om de tilbanden niet naar ons op te sturen, maar op locatie te verzamelen. Wij komen ze dan graag ophalen als we op locatie of in de buurt zijn, bijvoorbeeld voor de levering of onderhoud aan een ander product. Laat je het ons weten als we tilbanden kunnen ophalen?
Daarnaast kunnen oude tilbanden ook ingeleverd worden bij de onderhouds- of dealerpartij tijdens een keurings- of onderhoudsronde. Zij zorgen er dan voor dat de tilbanden bij ons terecht komen.
Bronvermelding
* RIVM (2022). Het effect van de Nederlandse zorg op het milieu. Methode voor milieuvoetafdruk en voorbeelden voor een goede zorgomgeving
Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Die versturen we 4x per jaar en zit bomvol zinvolle tips én nieuwe oplossingen.
De Comfort tilband met standaard model is ontworpen om de cliënt in combinatie met een tillift volledig te ondersteunen bij...
BekijkDe Comfort verblijfsband ondersteunt het gehele lichaam van de cliënt tijdens het maken van de transfer. De tilband loopt onder...
BekijkDe Comfort verblijfsband ondersteunt het gehele lichaam van de cliënt tijdens het maken van de transfer. De tilband loopt onder...
BekijkDe VIP verblijfsband ondersteunt het gehele lichaam van de cliënt tijdens het maken van de transfer. De tilband loopt onder...
Bekijk