Bij de aanschaf van een nieuwe tillift, is het van belang om goed op de hoogte te zijn van het onderscheid tussen de verschillende soorten tilliften. Hoewel een plafondlift een aantal belangrijke voordelen biedt, betekent dit niet dat een plafondlift altijd de beste keuze is in jouw situatie. Om je te helpen een weloverwogen beslissing te maken, zetten we de voor- en nadelen van een plafondlift voor je op een rij.
Natuurlijk zijn alle soorten tilliften ontwikkeld om een cliënt veilig en comfortabel te verplaatsen en de fysieke belasting voor de zorgverlener te beperken. De mate van benodigde krachtinspanning voor het uitvoeren van een transfer verschilt echter wel per type tillift. Bij een plafondlift wordt de cliënt getild door de tilunit aan het plafond, die soepel voortbewogen kan worden door het railsysteem aan het plafond. Hierdoor kost het de zorgverlener vrijwel geen fysieke inspanning om de cliënt te tillen en te verplaatsen en vormen drempels of andere hulpmiddelen geen obstakel. Daarnaast heeft de zorgverlener meer vrije werkruimte om de cliënt heen, wat het makkelijker maakt om de cliënt – ook in kleine ruimtes – op de juiste plek te positioneren.
Ook door de cliënt wordt de transfer met een plafondlift als heel comfortabel ervaren. De bewegingen zijn soepel en de zorgverlener kan tijdens de transfer in contact met de cliënt blijven.
In de ideale situatie is er in iedere kamer of ruimte een tilunit aanwezig. Dit betekent dat de tillift altijd aanwezig is op het moment dat er zorg verleend moet worden en de zorgverlener direct kan starten met de verzorging van de cliënt. Het zoeken naar de tillift en het verplaatsen hiervan is dus niet nodig; dat kan gedurende de dag flink wat tijd schelen. Ook het opladen van een plafondlift is gemakkelijk. Afhankelijk van het merk plafondlift gebeurt dit automatisch via het railsysteem of door na elk gebruik de handbediening in de wandlader te klikken.
Bovendien is het verplaatsen en positioneren van een plafondlift heel eenvoudig; helemaal wanneer er gekozen wordt voor een XY-systeem. Hiermee kom je altijd gemakkelijk op de gewenste positie uit en is een transfer ongeacht het gewicht van de cliënt in veel gevallen door één zorgverlener uit te voeren. Denk bij het gebruik van een plafondlift naast het tillen en verplaatsen van een cliënt ook aan andere zorgtaken, zoals het draaien in bed. Ook hier kan de plafondlift eenvoudig bij helpen.
Een ander voordeel van de plafondbevestiging is dat drempels, kabels en andere objecten op de vloer geen hinder geven tijdens het uitvoeren van een transfer. Ook hoeven de overige hulpmiddelen en meubilair niet onderrijdbaar te zijn en neemt de plafondlift geen stallingsruimte in beslag op het moment dat deze niet gebruikt wordt. Omdat vloeroppervlakte kostbaar is, kan dit voor architecten een belangrijke reden zijn om bij de nieuwbouw of renovatie van een verpleeghuis te kiezen voor een plafondliftsysteem.
Bij nieuwbouw of renovatie van een zorginstelling is het van belang om in een vroeg stadium al rekening te houden met de installatie van een plafondlift. Op die manier kan er voor de meest efficiënte oplossing gekozen worden qua ruimte, kosten én gebruiksgemak voor de zorgverleners. Specifieke aandachtspunten kunnen al tijdens de bouw meegenomen worden, waardoor het systeem zo onopvallend mogelijk kan worden verwerkt in het (systeem)plafond.
Bij bestaande bouw zal de installatie van een plafondlift in veel gevallen een aantal aanpassingen aan de locatie vereisen, denk bijvoorbeeld aan de realisatie van stroompunten op de juiste plaatsen of het aanpassen van de deurdoorgangen. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de draagkracht en hoogte van het plafond. De rail(s), tilunit en tiljuk nemen tilhoogte weg. Bij een laag plafond kan dit in sommige situaties leiden tot te weinig tilhoogte in combinatie met bijvoorbeeld een rolstoel. Om die reden kan het zo zijn dat de plafondlift geen geschikte oplossing is.
Afhankelijk van de specifieke wensen kan de complexiteit – en daarmee ook de kosten – van de installatie toenemen. Kies je enkel voor een monorail op de slaapkamer of een gezamenlijke badkamer, dan is de installatie van de plafondlift eenvoudig te realiseren. Nadeel is wel dat de transfer dan enkel uitgevoerd kan worden daar waar de rail geplaatst is en andere ruimtes alsnog onbereikbaar zijn met de plafondlift. In dat geval zal alsnog een verrijdbare tillift nodig zijn en komt het voordeel van de ruimtebesparing vanuit opslag van hulpmiddelen ook te vervallen.
Benieuwd wat de verschillende plafondliftsystemen voor mogelijkheden bieden? Hier lees je meer over de verschillende systemen en toepassingen.
Een plafondlift is een ideale oplossing als het gaat om de aanpak van fysieke belasting voor de zorgverlener. Een groot nadeel is echter dat de plafondlift enkel geschikt is voor het uitvoeren van passieve transfers, dat wil zeggen het tillen en verplaatsen van cliënten in mobiliteitsklasse D of E. Voor actieve transfers biedt een plafondlift helaas geen oplossing. Dit betekent dat er voor cliënten in mobiliteitsklasse C altijd een verrijdbare actieve tillift nodig is.
Op basis van bovengenoemde voor- en nadelen, kan het natuurlijk zo zijn dat de plafondlift niet de beste oplossing is voor jouw specifieke situatie. In dat geval bieden verrijdbare tilliften met rijondersteuning een goed alternatief. De toevoeging van het extra motorwiel maakt het uitvoeren van de transfer aanzienlijk lichter ten opzichte van een manuele tillift. Hier lees je meer over tilliften met touch&move rijondersteuning.
Kunnen wij je ondersteunen bij het kiezen voor het juiste type tillift? Als specialist op het gebied van aanpak fysieke belasting bij tillen en transfers, komen we graag bij je langs om jouw specifieke situatie en behoefte te bespreken. Daarbij is het ook mogelijk om het werken met een plafondlift zelf te ervaren, bijv. in onze showroom of door middel van een referentiebezoek. Neem hiervoor gerust contact met ons op!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Die versturen we 4x per jaar en zit bomvol zinvolle tips én nieuwe oplossingen.
Een plafondlift met weegunit maakt het eenvoudig wegen van een cliënt mogelijk. Afhankelijk van het tiljuk is de weegunit gemakkelijk zelf te (ont)koppelen, of wordt deze in vaste combinatie geleverd.
BekijkEen uitgebreid assortiment tiljukken, met voor iedere behoefte een oplossing. Geschikt voor tilbanden met lussen of voor tilbanden met clips. De keuze is aan jou!
BekijkDe universele PLS tilunits zijn geschikt voor een groot aantal toepassingen. De tilunits zijn eenvoudig te bedienen, stil in gebruik en zeer soepel te verplaatsen door het railsysteem.
BekijkDe PowerMOVE Mini is een passieve tillift om cliënten op een veilige en comfortabele manier te verplaatsen. De PowerMOVE Mini is compacter dan de PowerMOVE ...
Bekijk